Het begin van bewoond Zeeland
Op vakantie in Zeeland? Op de camping, in een vakantiehuisje of hotel? Dan wil je ook ook wel meer weten over deze mooie provincie. Dat vraagt om een blog over de geschiedenis, verborgen schatten en mooie plekjes die je niet zomaar tegenkomt.
De oorsprong van Zeeland: Het landschap vertelt
Wie maakt er op vakantie niet een rondje door de provincie? Misschien op de fiets over Walcheren of ergens door Zeeuws-Vlaanderen. Of verder weg pak je toch een keer de auto.
Op zo’n tochtje lees je de oorsprong van Zeeland nog steeds uit het landschap. Zeeland ontwikkelde zich zonder dijken. De eerste bewoners vestigden zich op de hoger gelegen delen. Cadzand in Zeeuws Vlaanderen ligt op een rug van zand. Daar werd een bijl gevonden die zou dateren van 15.00o jaar geleden. Wie in Zeeuws-Vlaanderen uitkijkt over Het Zwin ziet hoe de getijden ingrijpen op het landschap. Bij vloed staan delen onder water. Daar wilde je vroeger niet wonen. Ook het Verdronken land van Saeftinge bezorgt bewoners natte voeten. Nee, dan kozen de eerste bewoners toch maar liever voor Aerdenburg in west Zeeuwsch-Vlaanderen.
Dat deden zij al 7.000 jaar geleden getuige verschillende opgravingen. Terug naar het landschap: De omgeving van het kleine Aardenburg, wèl de eerste stad van Zeeland, oogt anders dan pakweg die van Noord-Beveland waar het water heel lang vrij spel had. Voor veel delen van Zeeland betekende dit wel dat door de rivieren vruchtbare kleigrond werd aangevoerd. Ook dat zie je wel op je vakantieritje, want de klei is voedingsbodem voor veel gewassen. Landbouw is nog altijd een belangrijke pijler onder de Zeeuwse economie. Rond 4.500 voor Christus begon de landbouw in Zeeland op te komen.
Hoger gelegen aan de Zeeuwse kust
Wie Zeeland in rijdt vanuit Bergen op Zoom passeert de hoger gelegen Brabantse Wal; zandgrond met haar begroeiïng, zoals kleurrijke rodondendrons, laat daar heel goed de verschillen met laag gelegen Zeeuwse polders met hun kleigrond zien. Maar ook dichter bij de kust ligt zand en zijn delen hoger dan bijvoorbeeld stukken uit de Bevelandse polders. Nabij Domburg vind je het museum Terra Maris dat iets van de vroegste ontwikkelingen van Zeeland laat zien in haar relatie met flora en fauna.
Alles bij elkaar waren de hoger gelegen gronden in Zeeland dus als eerste bewoond. Dat nam niet weg dat er delen werden bewerkt of gepasseerd die bij hoog water blank konden staan. Daartoe werden er vluchtheuvels opgeworpen zoals buiten bij Terra Maris achter kasteel Westhove te zien is.