...een moment geduld...

Het begin van bewoond Zeeland

Op vakantie in Zeeland? Op de camping, in een vakantiehuisje of hotel? Dan wil je ook ook wel meer weten over deze mooie provincie. Dat vraagt om een blog over de geschiedenis, verborgen schatten en mooie plekjes die je niet zomaar tegenkomt.

De oorsprong van Zeeland: Het landschap vertelt

Wie maakt er op vakantie niet een rondje door de provincie? Misschien op de fiets over Walcheren of ergens door Zeeuws-Vlaanderen. Of verder weg pak je toch een keer de auto.

Op zo’n tochtje lees je de oorsprong van Zeeland nog steeds uit het landschap. Zeeland ontwikkelde zich zonder dijken. De eerste bewoners vestigden zich op de hoger gelegen delen. Cadzand in Zeeuws Vlaanderen ligt op een rug van zand. Daar werd een bijl gevonden die zou dateren van 15.00o jaar geleden. Wie in Zeeuws-Vlaanderen uitkijkt over Het Zwin ziet hoe de getijden ingrijpen op het landschap. Bij vloed staan delen onder water. Daar wilde je vroeger niet wonen. Ook het Verdronken land van Saeftinge bezorgt bewoners natte voeten. Nee, dan kozen de eerste bewoners toch maar liever voor Aerdenburg in west Zeeuwsch-Vlaanderen.

Dat deden zij al 7.000 jaar geleden getuige verschillende opgravingen. Terug naar het landschap: De omgeving van het kleine Aardenburg, wèl de eerste stad van Zeeland, oogt anders dan pakweg die van Noord-Beveland waar het water heel lang vrij spel had. Voor veel delen van Zeeland betekende dit wel dat door de rivieren vruchtbare kleigrond werd aangevoerd. Ook dat zie je wel op je vakantieritje, want de klei is voedingsbodem voor veel gewassen. Landbouw is nog altijd een belangrijke pijler onder de Zeeuwse economie. Rond 4.500 voor Christus begon de landbouw in Zeeland op te komen.

Hoger gelegen aan de Zeeuwse kust

Wie Zeeland in rijdt vanuit Bergen op Zoom passeert de hoger gelegen Brabantse Wal; zandgrond met haar begroeiïng, zoals kleurrijke rodondendrons, laat daar heel goed de verschillen met laag gelegen Zeeuwse polders met hun kleigrond zien. Maar ook dichter bij de kust ligt zand en zijn delen hoger dan bijvoorbeeld stukken uit de Bevelandse polders. Nabij Domburg vind je het museum Terra Maris dat iets van de vroegste ontwikkelingen van Zeeland laat zien in haar relatie met flora en fauna.

Alles bij elkaar waren de hoger gelegen gronden in Zeeland dus als eerste bewoond. Dat nam niet weg dat er delen werden bewerkt of gepasseerd die bij hoog water blank konden staan. Daartoe werden er vluchtheuvels opgeworpen zoals buiten bij Terra Maris achter kasteel Westhove te zien is.

Vluchtheuvel in Zeeland te zien bij terra maris in Domburg

vakantie in Zeeland kiezen met campingszeeland.nl

Vakantie in Zeeland

Heerlijk genieten van Zeeland tijdens een welverdiende vakantie kan op veel manieren. Wil je genieten van de natuur, het strand met de zee en alle ruimte aan je kinderen geven? Dan is Campings Zeeland de plek waar jij je favoriete camping kunt vinden. Van grotere campings tot tot minicampings of kamperen bij de boer alles is mogelijk! Of ben je op zoek naar een vakantiehuis in Zeeland? Of je nu een vakantiehuisje aan zee zoekt of een riante vakantiebungalow het kan allemaal. Wil je het liefst zo comfortabel mogelijk vakantievieren? Denk dan eens aan een hotel in Zeeland, je kun dan zonder zorgen all-in genieten van Zeeland terwijl alles voor je wordt gedaan. Voor welke vakantie jij ook kiest, Zeeland staat voor genieten!

Wat is er te doen in Zeeland

Uit in Zeeland

Wat te doen in Zeeland? Is een belangrijke vraag als je een vakantie naar Zeeland plant  maar ook als je al geniet van jouw welverdiende vakantie in Zeeland. Het antwoord op deze vraag is; er genoeg te doen is in Zeeland! Je kunt zomer en winter genieten van de schoonste stranden en de prachtige natuurgebieden die Zeeland rijk is. Je kunt musea bezoeken, wat dacht je van het Zeeuws Museum of ook heel indrukwekkend en leerzaam het watersnoodmuseum. Geniet met de kinderen in één van de vele (water)speeltuinen of attracties. Bezoek historische Zeeuwse steden zoals Middelburg, Veere, Hulst en Zierikzee. Ook altijd indrukwekkend is de boulevard van Vlissingen met haar stranden en scheepvaart. Wat te doen in Zeeland? Er genoeg te doen in Zeeland!