Kasteel Westhove en de Manteling
Op Walcheren, aan de kust, vind je tussen Oostkapelle en Domburg kasteel Westhove dat in een geliefd wandelgebied ligt: De Manteling. Gelegen op een wat hoger terrein dan de meeste plekken in Zeeland en zodoende in vreg eeuwen minder geplaagd door overstromingen, werd er in de 9e eeuw al een dijk opgeworpen, een wal die diende tegen invallen van de Noormannen. Karel V bezocht het gebied en in een oorkonde van Floris V staat te lezen dat Westhove eigendom was van de Abdij Middelburg. Dat duurde tot in de 17e eeuw. Sinds wanneer Westhove een ‘kasteel’ wordt genoemd is de vraag. Bisschop Nicolaas de Castro had het in 1562 nog over zijn huis dat volgens hem smaakvol en voortreffelijk was ingericht.
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog kwam Westhove in handen van de Watergeuzen, maar brand verwoestte een groot deel. Nadien is Westhove het buitenhuis geweest van voorname Zeeuwse families. De reiger op een van de torens verwijst naar de familie van Reigersberg. Een volgende eigenaar, Van de Perre, ontving in 1786 stadhouder Willem V.
Westhove ligt aan de rand van de Manteling, een bos dat een deel van Walcheren beschermd tegen de scherpe zeewind. Door Staatsbosbeheer werd het aantrekkelijker gemaakt voor wandelaars met vijvers, paden en doorkijkjes die delen van het gebied ook wel het aanzien geven van een Engelse Landschapstuin.
Naast het kasteel ligt Terra Maris, gevestigd in de orangerie. Museum Terra Maris of ‘land van de zee’ verhaalt van de geschiedenis van het Zeeuwse landschap, de florad en fauna. Terra Maris heeft een museumcafé met terras.