...een moment geduld...

Ontdek de Deltawerken en de geschiedenis van overstromingen in Zeeland

Zeeland, een provincie in het zuidwesten van Nederland, heeft een lange geschiedenis van overstromingen. De bekendste overstroming was die van 1953, die ervoor zorgde dat de Deltawerken werden gebouwd om een dergelijke ramp in de toekomst te voorkomen. Deze indrukwekkende constructies en het verhaal erachter zijn nu een belangrijke attractie voor toeristen die de regio bezoeken.

Dijken, dammen en caissons

Voor de bouw van de Deltawerken bestonden er al plannen, maar het was pas na de overstroming van 1953 dat er nieuwe plannen werden gemaakt en uitgevoerd. Aan de oevers van de Westerschelde werden dijken verhoogd en zeearmen werden gedicht met dammen. Deze dammen bieden toeristen nu een uniek uitzicht op zowel de zee als het binnenwater.

Caissons speelden ook een grote rol bij de bouw van de Deltawerken. Bij de Veerse Gatdam werd bijvoorbeeld een doorlaatcaisson gebruikt en bij de aanleg van de Grevelingendam werd een kabelbaan gebruikt om steen te transporteren naar plekken waar de stroming sterk was.

Deltapark Neeltje Jans en Watersnoodmuseum

Het Deltapark Neeltje Jans en het Watersnoodmuseum bieden een boeiend inzicht in de geschiedenis van overstromingen in Zeeland en de Deltawerken. Het Watersnoodmuseum, dat is ingericht in vier Phoenix-caissons, geeft ook een indrukwekkende expositie van het dagelijks leven tijdens de watersnoodramp van 1953. Veel stukken, waaronder huisraad, werden geschonken door Zeeuwen en nabestaanden uit deze periode.

Deltawerken Zeeland

Stormvloedkering en Oosterschelde

Een van de meest opvallende Deltawerken is de Stormvloedkering tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland. De kering wordt gedragen door 66 gigantische pijlers die tot 45 meter hoog zijn en heeft 62 grote stalen schuiven tussen de pijlers hangen. De Stormvloedkering vormt ook een wegverbinding tussen de twee voormalige (schier)eilanden.

In eerste instantie zouden de Deltawerken de Oosterschelde volledig afsluiten en vullen met zoet rivierwater. Dit zou echter een dramatisch effect hebben gehad op de onderwaterflora en fauna van de zoute Oosterschelde, wat een bedreiging zou vormen voor de mossel- en oesterkwekers en de visserijvloot. Gelukkig werd er een alternatief gevonden en kreeg de Oosterschelde een open dam, waardoor de zoutwatermilieus konden blijven bestaan en alleen bij abnormaal hoge vloed en windrichting de kering kan worden afgesloten.

Ontdek de geschiedenis en technologie van de Deltawerken en de Watersnoodramp in Zeeland

Ben je als toerist geïnteresseerd in de geschiedenis en technologie achter de Deltawerken en de Watersnoodramp van 1953, dan ben je in Zeeland aan het juiste adres. Hier zijn verschillende attracties en musea om te bezoeken die educatief en leuk zijn voor bezoekers van alle leeftijden.

Uit in Zeeland

Deltapark Neeltje Jans: educatief en vermakelijk voor alle leeftijden

Het Deltapark Neeltje Jans biedt een unieke ervaring met verschillende attracties, zoals een waterpark, zeehondenopvang, aquarium en een rondvaart langs de Stormvloedkering. Daarnaast kunnen bezoekers meer te weten komen over de geschiedenis van de Deltawerken en de ramp van 1953 in het Delta Experience gedeelte van het park.

Watersnoodmuseum: indrukwekkende tentoonstelling en expositie over het dagelijks leven

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk is gevestigd in vier Phoenix-caissons en biedt een indrukwekkende en informatieve tentoonstelling over de ramp van 1953. Het museum heeft ook een expositie die een indruk geeft van het dagelijks leven uit die tijd, met onder andere geschonken huisraad en andere voorwerpen van Zeeuwen en nabestaanden uit die periode.

Nationaal Park Oosterschelde: een uniek natuurgebied

Voor natuurliefhebbers is het Nationaal Park Oosterschelde een uniek natuurgebied dat bekend staat om zijn rijke onderwaterleven en de vele vogelsoorten die er te vinden zijn. Het park biedt verschillende wandel- en fietsroutes, evenals excursies en rondleidingen.

camping linda bevelanden wemeldinge zeehond

Stormvloedkering: bewonder dit indrukwekkende bouwwerk

Ten slotte is er ook de mogelijkheid om de Stormvloedkering zelf te bezoeken en te bewonderen. Er zijn verschillende uitkijkpunten waar bezoekers een indrukwekkend uitzicht hebben op de pijlers en schuiven van de kering. Daarnaast zijn er rondleidingen beschikbaar waarbij bezoekers meer te weten komen over de werking en geschiedenis van dit indrukwekkende bouwwerk.

Campings Schouwen duiveland Neeltje Jans min

Bezoek Zeeland voor een interessante en educatieve ervaring

Met de Deltawerken als indrukwekkend voorbeeld van technologische innovatie en de geschiedenis van de watersnoodramp als een belangrijk onderdeel van de Zeeuwse geschiedenis, is Zeeland een interessante en educatieve bestemming voor toeristen die meer willen weten over dit deel van Nederland.

vakantie in Zeeland kiezen met campingszeeland.nl

Vakantie in Zeeland

Heerlijk genieten van Zeeland tijdens een welverdiende vakantie kan op veel manieren. Wil je genieten van de natuur, het strand met de zee en alle ruimte aan je kinderen geven? Dan is Campings Zeeland de plek waar jij je favoriete camping kunt vinden. Van grotere campings tot tot minicampings of kamperen bij de boer alles is mogelijk! Of ben je op zoek naar een vakantiehuis in Zeeland? Of je nu een vakantiehuisje aan zee zoekt of een riante vakantiebungalow het kan allemaal. Wil je het liefst zo comfortabel mogelijk vakantievieren? Denk dan eens aan een hotel in Zeeland, je kun dan zonder zorgen all-in genieten van Zeeland terwijl alles voor je wordt gedaan. Voor welke vakantie jij ook kiest, Zeeland staat voor genieten!

Wat is er te doen in Zeeland

Uit in Zeeland

Wat te doen in Zeeland? Is een belangrijke vraag als je een vakantie naar Zeeland plant  maar ook als je al geniet van jouw welverdiende vakantie in Zeeland. Het antwoord op deze vraag is; er genoeg te doen is in Zeeland! Je kunt zomer en winter genieten van de schoonste stranden en de prachtige natuurgebieden die Zeeland rijk is. Je kunt musea bezoeken, wat dacht je van het Zeeuws Museum of ook heel indrukwekkend en leerzaam het watersnoodmuseum. Geniet met de kinderen in één van de vele (water)speeltuinen of attracties. Bezoek historische Zeeuwse steden zoals Middelburg, Veere, Hulst en Zierikzee. Ook altijd indrukwekkend is de boulevard van Vlissingen met haar stranden en scheepvaart. Wat te doen in Zeeland? Er genoeg te doen in Zeeland!