Stadhuis Middelburg
Veel toeristen, héél veel, bezoeken naast het strand ook de Zeeuwse steden. Dan klinken er Nederlandse dialecten, Vlaams en Duits in de straten. Vakantiegangers bezoeken de stad om te winkelen, zoals in Goes of Vlissingen, of om hun gezellige historische sfeer. Sluis en Hulst zijn trekkers in Zeeuws-Vlaanderen, zoals Zierikzee op Schouwen-Duiveland. Op Walcheren worden vooral Veere en Middelburg bezocht om hun verleden. In deze laatste stad, waar het provinciebestuur huisvest, sta je zonder twijfel een keer oog en oog met het historische stadhuis.
Het stadhuis, in gebruik bij de gemeente tot 2004, toont tegenwoordig haar historische grandeur na een wel heel ingrijpende restauratie. In 1940 ging er veel verloren in de stadsbrand die ontstond door de Tweede Wereldoorlog. De gevels werden in Gotische stijl hersteld, waardoor nu het verleden spreekt. De oorspronkelijke bouw dateert evenwel van 1452. Meerdere generaties werkten in fases aan het stadhuis waardoor de bouw een periode van omstreeks 70 jaar omvatte. Gevolgd door aanpassingn en nieuwe verfraaiïngen. Dat neemt niet weg dat er al op 14 maart 1458 voor het eerst vergaderd kon worden. De eerste bouwfase werd afgesloten in 1460.
De toren werd in de tweede fase tussen 1512 en 1516 gebouwd. Verbouwingen en aanpassingen aan de toren zelf maakten dat zij omstreeks 1561 haar huidige aanzien kreeg. In de oorlogse brand van 1940 bleef de toren tendele overeind. In 1950 werd het gerestaureerde stadhuis dat het sfeervolle plein siert, op vaste tijden met de Middelburgse markt voor de deur, door koningin Juliana opnieuw geopend.